Διοργάνωση εκθέσεων

ΕΚΘΕΣΗ: «ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Η προγραμματιζόμενη έκθεση αποτελεί μια πρωτοβουλία του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών σε συνεργασία με την Πατριαρχική Μονή Βλατάδων. Βασικός στόχος είναι να αναδειχθεί ο πλούτος της Μονής και η τέχνη της Θεσσαλονίκης, η οποία από την μέση και κυρίως από την παλαιολόγεια περίοδο μέχρι σήμερα έχει δώσει πολύ σημαντικά έργα τέχνης, κατασκευασμένα από τα τοπικά εργαστήρια που αναπτύχθηκαν στην πόλη.

Στο πλαίσιο της έκθεσης πρόκειται να συγκεντρωθούν και να παρουσιασθούν σπουδαίες παλαιολόγειες εικόνες που φυλάσσονται σε μουσεία και ιερούς ναούς της Θεσσαλονίκης και των όμορών της μητροπόλεων (Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βεροίας, Ναούσσης και Καμπανίας, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος). Επίσης, στην έκθεση θα παρουσιασθούν δύο πολύτιμες εικόνες που φυλάσσονται σήμερα σε μουσεία του εξωτερικού. Πρόκειται για την εικόνα της Παναγίας από το Freising του Μονάχου (13ος αι.) και η ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Δημητρίου που φυλάσσεται στο Δημοτικό Μουσείο του Sassoferrato της Ιταλίας.

Η έκθεση τελείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και θα συνοδεύεται από διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και ένα επιστημονικό συμπόσιο.

Η έκθεση προγραμματίζεται να ανοίξει για το κοινό στα τέλη του Σεπτεμβρίου 2018 και η διάρκειά της θα είναι έξι μήνες. Θα πραγματοποιηθεί στο Μισιρλόγλειο Κτίριο, εντός του περιβόλου της Ιεράς Μονής Βλατάδων.